söndag 10 april 2011

Paulo Coelho - Veronika bestämmer sig för att dö

Första meningen: "Den 11 november 1997 bestämde sig Veronika för att stunden - äntligen! - var kommen då hon skulle ta sitt liv."

En början som får det att låta som den mest tragiska boken i mannaminne.

Denna historia handlar om Veronika, en ung tjej i Slovenien, som en dag bestämmer sig för att livet inte är värt at leva. Därför tar Veronika en överdos av sömntabletter, överlever detta och vaknar upp på ett mentalsjukhus. Snart får hon höra att tabletterna gjort för mycket skada och att hon snart kommer dö.

Vad gör man då? Vad gör man om man vet att man har en vecka kvar att leva? Även om man bestämt sig för att ta sitt liv, sitter man och väntar på att den där veckan ska ta slut, eller passar man på att leva? Och är det någon idé att börja leva när man ändå snart ska dö?

Detta var en mycket fin historia som riktigt fick en att tänka till. Dock inte Coelhos bästa enligt min åsikt, men helt klart läsvärd.

Titel: Veronika bestämmer sig för att dö
Originalets titel: Veronika Decide Morrer
Författare: Paulo Coelho
Först utgiven: 2003 (på svenska)
Antal sidor: 285

4 kommentarer:

 1. Hmm..jag har bara läst någon enstaka bok av Coelho och det var rätt länge sedan. Men det låter som en fruktansvärd situation - att det tar en hel vecka att dö...

  SvaraRadera
 2. gillar Coelho, men denna väntar oläst i bokhyllan..

  SvaraRadera
 3. Emma - Ja, avundas inte Veronika...

  Hannele - Läs den! Tycker den var ganska bra, djup och vis som Coelhos böcker oftast är.

  SvaraRadera
 4. Har sett filmen men inte läst boken. Gillade filmen så kommer nog gilla boken också.

  SvaraRadera