söndag 9 maj 2010

Könsroller i Twilight

Imorgon ska vi ha Twilight-seminarium på uni. Diskutera könsroller och identitetsskapande och allt vad det är. Nu har jag suttit ett tag och försökt plocka ut citat ur boken som har med detta att göra, men jag tycker att det är jättesvårt! Det har ju varit massa diskussioner om könsrollerna i Twilight, hur Bella är en tjej som inte kan ta hand om sig själv utan hela tiden måste räddas av Edward och så vidare... Men seriöst, jag är fortfarande av den åsikten att om jag hade ett gäng elaka vampyrer efter mig så skulle jag inte ha något emot om någon räddade mig, så mycket feminist är jag inte att jag inte skulle låta det ske!

Jag tycker hela den där genus-i-Twilight-diskussionen var jättelöjlig när det begav sig, och därför känns det bara fånigt att nu sitta och plocka ut några citat som pekar på könsroller. Jättejobbigt. Jag vill inte förstöra Twilight, jag vill fortsätta tycka om den, och ärligt talat, att Bella inte tycker om baseboll kanske inte har med könsroller att göra utan kanske är det så att alla inte gillar baseboll helt enkelt?

Jag blir galen över denna uppgift nu! Först tyckte jag den lät intressant, men inte nu längre...

2 kommentarer:

 1. Hejsan jag hamnade på din sida av en slump. Jag skriver en c-uppsats i Genusvetenskap på Lunds univeristet om just genus i Meyers ´fyra böcker. Jag tycker också väldigt mycket om böckerna. Men det finns väldigt mycket ur genusaspekten att diskutera. Som att Edward nästan är på ett övergreppsaktikgt sätt skyddar Bella. Att Jakob tvingar sig på Bella. Eller Rosalies våldtäkt. Sexualitet och begär, vem begär vem och varför hur är det konstruerat. Så ge inte upp alla genusanlayser är inte av ondo :) Jossan R

  SvaraRadera
 2. Hej igen!

  Kikade in här idag och såg din senaste uniuppgift...låter jättespännade tycker jag! Själv har jag alltid var en "genomfalsk" student och levererat det som önskats och sen gillat boken ändå ;) För allvarligt talat du kan inte säga till genusmagister/fröken att du gillar Twilightserien (eller någon annan populär bok av den här typen) då ryker din chans till högt betyg... Tyvärr har jag fullt upp med liten bebis annars hade jag gladeligen skickat citaten du behövt(se t.ex. inlägget ovan). Eftersom du redan haft redovisningen hoppas jag att det gått bra.

  Jag har föär mig att du pluggar till lärare så jag hoppas du tar med dig den här erfarenheten ut i lärarlivet - diskutera och analysera gärna elevernas lästa böcker...men låt dem få älska dem och njuta av läsupplevelsen också. Alltså kanske det är bättre att låta dem dissekera en klassiker hellre än Twilight. Få är de böcker som lockar dagens unga till läsning och de böcker som gör det får man hantera varsamt.

  Lycka till med plugget!!

  Kram

  SvaraRadera