tisdag 30 juni 2009

John Ajvide Lindqvist - Låt den rätte komma in

Oskar är 12 år. Året är 1981. Platsen är förorten Blackeberg. I närliggande Vällingby mördas en pojke, han hittas upphängd i ett träd - tömd på blod. När tidningarna fylls med nyheter om detta mord blir även invånarna i Blackeberg skräckslagna. Oskar läser tidningarna och klipper ut artiklarna. I samma veva får Oskar en ny granne - Eli. De blir kompisar, och snart visar det sig att Eli inte är riktigt som alla andra. Vissa kvällar ser hon alldeles utmärglad ut, för att nästa kväll se fullt frisk ut. Och hon visar sig aldrig under dagen.

Jag hade alldeles för höga förväntningar på denna bok. Jag har hört så mycket bra om den. Boktipset.se trodde att jag skulle ge den betyget 4.8 (men det kommer inte att hända). Men å andra sidan brukar jag inte bli besviken bara för att jag har hört mycket bra om en bok; kritikerrosade böcker är ju oftast kritikerrosade av en anledning. Denna berättelse var ganska spännande, det var den. Det hände mycket, den var oförutsägbar, det är sant. Men ändå var det något som gjorde att jag inte riktigt kunde ta den till mig.

Däremot har jag ingenting illa att säga om berättartekniken, och det höjer betyget från en tvåa till en trea. Jag gillar till exempel hur han hoppar mellan olika delar av berättelsen, och han beskriver karaktärerna på ett sätt som gör dem levande. Jag kommer säkert att läsa mer av denne författare, måste ge honom en chans till. Just denna bok är dock inte med på min favoritlista.

Betyg: 3 av 5

2 kommentarer:

  1. Då kanske jag ger den en chans. Den får kanske hamna på Augustis läslista.

    SvaraRadera
  2. Ja, gör det, så jag får se sedan vad du tyckte om den! Jag var lite besviken, men det kanske var för att jag hade fokus på annat och inte riktigt hade ro att komma in i den. Den flesta säger ju att den är riktigt riktigt bra!

    SvaraRadera