Nu är nästa klassiker påbörjad, nämligen Oliver Twist av Charles Dickens. Jag tycker att det är roligt att läsa klassiker, eller snarare, att ha läst klassiker, bara för att försöka komma fram till vad det är som är så bra med dem. Varför är de så älskade bland så många?
Det är ungefär samma med film. Gamla klassiker - varför är de så älskade bland så många?
Vad tycker ni om klassikerna?
Har ni läst många?
Och the million dollar question: Har ni frivilligt tagit er an dem?
Jag läser nog klassiker av samma anledning som du. Jag vill veta om jag kan förstå varför de anses vara klassiker. Det är inte alltid jag håller med. Senaste klassikern jag läste var Förnuft och känsla av Austen och jag gillade den inte. Tyvärr. Hade önskat att jag gjorde det.
SvaraRaderaJag har inte läst speciellt många klassiker tror jag, fast jag har inte så bra koll på vilka som räknas dit heller.
Och ja, jag bestämmer själv över mitt läsande, så det är helt frivilligt :-)
Jag har inte kommit mig för att läsa några direkta klassiker ännu. Är inte tillräckligt vuxen än för att förstå de ;) haha, nej men jag äger en hel del (både på svenska och engelska) så jag ska börja läsa de framöver. Men nu är det främst min fantasy-litteratur som gäller. ^^
SvaraRaderaJag läser ofta och gärna, men inte bara klassiker (även om det också funnit en och annan som jag mer motvilligt tagit mig an). Anledningen är helt enkelt att de kallas klassiker för att de är bra på ett eller annat sätt. Det är ju inte säkert att man gillar alla (lika lite som man gillar alla böcker som kom ut under 2008), men man kan nog vara säker på att gilla ganska många. Att en bok har lästs, älskats, och kommenterats under århundraden är väl ett säkert tecken på att det är en bra bok?
SvaraRaderaSedan är det ju också så att många böcker som skrivs idag är beroende av det som skrivits tidigare (och jag tänker kanske inte nödvändigtvis på alla böcker som handlar om Jane Austen, någon av hennes böcker, eller någon av hennes hjältinnor på något sätt). Det finns liksom teman och händelser som man förstår på ett annat sätt när man har läst de klassiker som de syftar på.
Fast som sagt - mest läser jag klassiker för att det ofta är böcker som jag verkligen tycker är bra!
En klassiker tycker jag är en bok som bland mycket annat berör ett ämne som fortfarande är väldigt aktuellt, trots att boken skrevs för hundra år sedan, och den läses och älskas av människor. Jag läser gärna klassiker och har "återupptäckt" många. Jag har ju mitt eget lilla projekt där jag ska läsa mig igenom alla Charles Dickens romaner. Är nu inne på min andra sedan jag började. Har läst några av hans böcker tidigare så dom kommer jag att läsa om. I skolåldern blir man väl mer eller mindre påtvingad att läsa klassiker. Men nu gör jag det med liv och lust. Jag älskar klassiker! Och en massa annan litteratur också såklart.
SvaraRaderaTack för kommentarerna! Det är jätteintressant att höra vad andra tycker om klassikerna, kanske mest för att jag blir tvingad att läsa dem nu. Och trots att jag inte läst många ännu, så är jag övertygad om att flertalet ju måste vara väldigt bra, annars skulle de ju inte läsas så flitigt av så många! Även om det är jobbigt att ta tag i dem, så är jag faktiskt lite glad att jag måste läsa dem... :)
SvaraRaderaJag läser också gärna klassiker - främst på grund av nyfikenhet över varför de är just klassiker. Något jag insett på senare tid är att klassikerna just därför nästan alltid har högre förväntningar på sig än "vanliga" böcker och om de då är bra så är de ju verkligen bra!
SvaraRaderaJag har läst relativt många klassiker, jag har läst litteraturvetenskap i tre och har snubblat över rätt många. Jag tycker oftast att de är bra, men självklart i varierande grad. En del kan jag inte med alls, jag läste nyligen The Catcher in the Rye och blev inte alls så imponerad som jag hade trott.
Men klassiker är onekligen ett intressant ämne att diskutera!
Jag vägrade läsa klassiker fram tills litterhistoriekursen (Sv B) på gymnasiet. Då fick jag verkligen upp ögonen för klassiker och gjorde något jag aldrig hade trott, läste litteraturvetenskap i ett år efter gymnasiet. Och då blev det ju en del klassiker avklarade. Så totalt idag har jag läst 130 böcker jag definierar som klassiker, varav vissa har varit underbara och andra bara tradiga. Det speciella med klassiker är väl just att det känns som om det finns anledning att läsa även de lite tradigare. Apropå Macbeth har jag läst 12 pjäser av Shakespeare och han är inte världens bäste författare, men det finns betydligt bättre verk än Shakespeare. Språket är lite svårt dock, som du ju påpekar. Tyvärr går man nog miste om mycket.
SvaraRaderaTekoppen: Vad roligt! Själv väntar jag fortfarande på en sådan Aha-upplevelse ;) Men å andra sidan så är Candide en av mina favoritböcker, och den måste väl ändå räknas som klassiker! Så jag kanske inte är helt ute och cyklar ändå, jag kanske bara är slö när det gäller att läsa för att jag blir tvingad... Macbeth var ju faktiskt mycket bättre än förväntat, så klassiker borde man verkligen försöka traggla sig igenom, en del kan överraska! (Som Candide, som jag tvingades läsa på gymnasiet...)
SvaraRadera