tisdag 8 september 2009

William Shakespeare - Macbeth

Macbeth skrevs 1606, om jag har uppfattat det korrekt. Pjäsen handlar om Macbeth, som i början verkar vara en ganska hederlig man, men blir alltför girig när tre häxor visar sig och berättar för honom att han ska bli kung av Skottland. Men för att bli det finns det personer som måste bort; kung Duncan givetvis. Lady Macbeth uppmuntrar sin make och det hela blir en blodig historia. Många mördas, Lady Macbeth blir galen och Macbeth själv ser spöken.

Jag var inte alltför sugen på att läsa denna pjäs, och när jag började läsa fick jag en liten chock när jag såg med vilket språk den var skriven. Okej, det var 1600-tal, så det var väl inte så oväntat egentligen. Men faktum är att det gick ganska bra att läsa den när man väl kom in i språket och tänket och melodin, och den är heller inte särskilt lång, så jag läste den på ett par kvällar. Dock vet jag inte om det hade gått lika bra utan fotnoterna, även om jag inte läste alla så var de en oerhörd hjälp - förstås. I min version av boken fanns en sammanfattning inför varje ny scen, utan dem hade jag nog inte förstått så mycket som jag gjorde, "gammelengelska" är väl inte riktigt my cup of tea.

Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna sätta ett betyg på pjäsen, så jag struntar i det, men jag tyckte faktiskt att den var ganska bra. Ja, den var då inte dålig i alla fall. Och det är roligt att ha läst den, hade jag inte blivit tvingad att göra det så hade det ju aldrig hänt.


3 kommentarer: