söndag 3 januari 2010

Gregory Maguire - Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West

Första meningen:
“A mile above Oz, the which balanced on the wind’s forward edge, as if she were a green fleck of the land itself, flung up and sent wheeling away by the turbulent air.”


Känner ni till historien om Dorothy och trollkarlen från Oz? Då kan ni i denna bok få läsa om andra sidan av den historien! Nu är det nämligen The Wicked Witch of the Wests liv som berättas. Det hela börjar långt innan Dorothy kommer till Oz, då ett litet grönt barn som kallas Elphaba föds. Vi får följa med ända från hennes första ord “Horrors” till dagen då hon börjar leka med andra barn, till universitetsstudierna, till upptäckten att hon kan flyga, till kampen mot “The Wizard” - ja vi får följa historien om Oz och The Emerald City, fast från andra sidan.

Jag tyckte det lät himla intressant och det var ganska intressant också. Nåja, ett tag i alla fall. Det blev lite för mycket, den var lite för lång. Det hindrar mig dock inte från att vilja läsa uppföljaren Son of a Witch. För även om den var några kapitel för lång, så var den ändå läsvärd. Maguire skriver med ett väl beskrivande och fängslande språk, som gör att man lätt kan leva sig in i historien och se landet Oz framför sig. Fast kanske var det alla dessa beskrivningar som gjorde den för lång för min smak? För visst är det några avsnitt som är lite tradiga. Hursomhaver så tyckte jag det var intressant att läsa en saga från ett nytt perspektiv, och en saga för vuxna. Sagor blir man ju aldrig för gammal för.

Nåja, ingen kan väl förklara vad boken handlar om bättre än författaren själv, så varsågoda! Gregory Maguire, ladies and gentlemen!

Titel: Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West
Författare: Gregory Maguire
Först utgiven: 1995
Antal sidor: 495
Språk: Engelska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar