tisdag 26 januari 2010

Ljudböcker kräver tålamod

Jag har ett tag nu lyssnat på Karin Alvtegens Skam. Innan det har jag i mitt liv lyssnat på exakt en ljudbok. Det var ingen höjdare, jag började bara tänka på annat. Denna har jag dock kunnat fokusera på, jag vet inte om det beror på att det är en bättre bok eller om jag bara har ansträngt mig mer för att koncentrera mig på det som sägs. Men nu har jag insett vad som är mitt egentliga problem när det gäller ljudböcker. Det tar sådan tid att ta sig igenom dem! Nu är detta ändå en ganska kort bok, men den tar ju aldrig slut. Man får ju aldrig veta hur det går. Summa summarum: det går snabbare att läsa en bok själv. Fast å andra sidan så är det ganska skönt att lyssna på en bok när man är ute och går eller liknande (svårt att gå och läsa samtidigt ju).

Jag kommer säkerligen lyssna på någon annan bok efter denna, men jag tror nog att jag hellre läser än lyssnar. Jag har för dåligt tålamod.

3 kommentarer:

  1. har hittills aldrig provat en ljudbok, men jag tror att problemen du nämner skulle störa även mig, tack för varningen! ;)

    SvaraRadera
  2. Ja, visst går det snabbare att läsa.. Men jag tycker ändå att ljudböcker har sin alldeles egna tjusning. Jag har inga problem att fokusera på dem, men det gäller att man låter de ta sin tid. Att lyssna på ljudbok tycker jag t.ex. fungerar bra på promenaden, men jag skulle inte kunna ha den på medan jag gör något annat så att säga, t.ex. lagar mat. Då skulle jag nog få spola fram och tillbaka irriterande ofta. :) Vill du lyssna på en riktigt bra ljudbok rekommenderar jag Snabba cash av Jens Lapidus (om du inte redan har läst den). Det är ingen bok jag skulle vilja läsa, men den var super att lyssna på!

    SvaraRadera
  3. Håller med Linnea. Ljudböcker ersätter inte vanlig läsning, men fyller upp vid tillfällen då man inte kan läsa, till exempel när man diskar (eller är uppe på natten med sjuka barn och inte vill tända lampor, men känner sig uttråkad...).

    SvaraRadera