torsdag 17 juni 2010

Tematrio - Titeldjur

Nu ska jag för första (eller kanske andra) gången någonsin vara med på Lyrans Tematrio, som denna vecka handlar om böcker med djur i titeln.



 Så, här är mina tre:



The curious incident of the dog in night-time av Mark Haddon är en otroligt fin bok om en pojke med Aspergers syndrom, som drar igång en mordundersökning när grannens hund hittas död. Han dokumenterar allt i en bok och under tiden möter han folk och nya äventyr som han aldrig skulle ha mött annars. Den här boken är verkligen bra, och nu när jag skriver om den blir jag alldeles varm i hjärtat och vill uppmana alla att läsa den! Detta är dessutom en bra bok att diskutera och arbeta vidare med, så jag vet att jag någon gång kommer använda den med mina elever. Mycket bra, läs den!

The Maltese Falcon av Dashiell Hammett är en deckare från 1930. Jag har tidigare skrivit om den här. En historia som berättas i detalj, men som av någon anledning utesluter karaktärernas känslor. Ganska ovanligt. Här får vi följa privatdetektiven Sam Spade i jakten på Miss Wonderleys syster, en jakt som leder till en enda karusell av lögner och man vet aldrig vem man ska tro på…

La fiesta del Chivo heter Bockfesten på svenska och är skriven av peruanska författaren Mario Vargas Llosa. Den utspelar sig i Dominikanska republiken och handlar om dess diktator Rafael Trujillos liv och om hur han blev mördad. Denna bok har blivit film, med Isabella Rossellini i en av rollerna.

2 kommentarer:

  1. The curious incident of the dog in night-time låter fin, finns den översatt?

    SvaraRadera
  2. Ja, den är verkligen jättefin, läs den!
    Visst finns den översatt, "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" heter den på svenska, och finns bl.a. på adlibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174290851

    SvaraRadera